Primaria Comunei Drăgești
Înapoi la:HomeSunteţi la:MONOGRAFIE
Str. Principală, nr. 64 +40 0259.324.545 primaria.dragesti@cjbihor.ro
 
 
 
 
 
 
Consultare
Taxe şi impozite
ON - LINE
Comuna noastra
e-Formulare
Comunicate de Presa

Consultare Taxe şi impozite ON - LINE

Comuna noastra

e-Formulare

Comunicate de Presa

 

Istoricul Localității

 

Comuna Dragesti, cu centru de resedinta Dragesti este comuna in formele existente ca: primarie, sfat popular, consiliul popular si respectiv consiliu local inca din anul 1895 cand se gasesc documente ca in comuna Dragesti functiona un compartiment de stare civila. In acel timp localitatea se numea Dragoeke.

Ca si compozitie teritoriala, comuna Dragesti nu a avut o compozitie statornica. Datorita organizarilor administrativ-teritoriale care au avut loc cu ani in urma  de acest centru de comuna au apartinut si alte localitati ca: Bucuroaia, care face parte in prezent din comuna Copacel, Bucium si Cotiglet, care in prezent fac parte din comuna Ceica, Poiana care in prezent face parte din comuna Copacel.

Nu faceau parte din comuna Dragesti satul Topesti – care apartinea comunei Ceica, Dicanesti – care apartinea de comuna Lazareni si satul Tasad care era comuna separata pana in anul 1968, data reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii, cat si a judetului Bihor, parte componenta a regiunii Crisana.

In prezent comuna Dragesti se compune din satele: Dragesti, Dicanesti, Stracos, Tasad si Topesti.

Teritoriul comunei Dragesti este locuit de peste 2200 ani, fapt dovedit de descoperirile arheologice de pe raza comunei, fapt care dovedeste o viata materiala si spirituala dezvoltata. Astfel, in satul Tasad – in urma sapaturilor arheologice facute de catre cercetatori de la Muzeul Tarii Crisurilor – pe dealul „Cetatuia” s-au pus in evidenta urme ale existentei materiale a numeroase colectivitati din secolele III i.e.n.

De asemenea, in anul 1980 in satul Dragesti, in apropierea soselei Oradea-Beius, a fost descoperit un tezaur monetar din argint, compus din monede fibule, bratari cat si alte podoabe din secolele II-I i.e.n., tezaur care se gaseste la Muzeul Tarii Crisurilor.

Pe teritoriul comunei Dragesti, in satul Tasad- exista o rezervatie naturala paleontologica – „Calcarele tortoniene de la Tasad” – cu o suprafata de 0.40 ha.

Acestea sunt depozite fosilifere de varsta Badeniana – miocen mediu, constituind strate concordante de tipul calcarelor de Leitha – spongieri, cordi, enchinide, briozoare, moluste si viermi, resturi de renoceratid, cel mai vechi mamifer de uscat in zona Crisurilor.

Din date luate de la Arhivele Statului Bihor, localitatile Dragesti, Stracos si Tasad apar atestate documentar din anul 1560.

Numele localitatii Dragesti este posibil sa fie luat de la posesiunea Voievodului „Drag” (Dragos) al Maramuresului, care posibil ca intr-o anumita perioada sa-si fi extins posesiunea pana in aceasta zona, deosebit de importanta strategic pe drumul de penetrare dinspre campie spre bogata zona a Beiusului-Vascaului.

O alta versiune a numelui satului Dragesti pare a fi o maghiarizare a numelui a doi grofi – Dragceke.

 
Ultimele pagini vizitate de dvs: